Home / Authenticiteit van de Bijbel / Is Johannes 15:25 een verwijzing naar Jezus?

Is Johannes 15:25 een verwijzing naar Jezus?

Johannes 15:25 zegt het volgende; 25 But this is to fulfill what is written in their Law:(A) ‘They hated me without reason.

Meyer’s NT Commentary: John 15:25. Yet this hatred against me stands in connection with the divine destiny,[169] according to which the word of Scripture must be fulfilled by their hatred: they have hated me groundlessly. The passage is Psalm 69:4, or Psalm 35:19, where the theocratic sufferer (David?) utters that saying which has reached its antitypical Messianic destination in the hatred of the unbelieving against Christ (comp. on John 13:18). The passage Psalm 109:3, which Hengstenberg further adduces, does not correspond so literally, as is also the case with Psalm 119:161 (Ewald).

Nu, het punt is dat het hoogstwaarschijnlijk een verwijzing is naar Psalmen 69:4. Maar hier is het probleem.

Als het dus hoogstwaarschijnlijk een referentie is naar Psalmen 69:4; 4More in number than the hairs of my head
are those who hate me without cause;
mighty are those who would destroy me,
those who attack me with lies.
What I did not steal
must I now restore?

En de ‘me’ hier is een referentie naar de Messias – Jezus(‘alayhi salam). 5O God, you know my folly;
the wrongs I have done are not hidden from you. In het Hebreeuws is dat een referentie naar ZONDEN ve’ashmotai וְ֝אַשְׁמוֹתַ֗י en le’ivalti לְאִוַּלְתִּ֑י. Vooral ve’ashmotai hier is héél belangrijk Duidt altijd naar ZONDEN.

Okok nog iets, in die Psalm 35 de tweede optie waar het naar zou kunnen wijzen. Smeekt de spreker God om hem te redden en maakt ook een du’aa tegen diens vijanden (zie verzen 22 t.e.m. 28) hoe ‘vereenzelvigt’ men dit met de zogenaamde ‘vredelievende’ (bijna pacifistische) Jezus(‘alayhi salam) die de meeste christenen ons proberen aan te smeren (als dus Psalmen 69 over Jezus(‘alayhi salam) zou gaan)?

Een profetie hoeft dus contextueel gezien niet in overeenstemming te zijn met Jezus. Zoals het geval was in johannes 13:18 die verwijst naar psalm 41 is het geen noodzaak voor christenen dat een passage contextueel gezien over Jezus gaat. Ze pikken er 1 passage uit die volgens het NT verwijst naar Jezus waarbij het niet relevant is dat de overige verzen in de verwijzing in contradictie is met het leven van Jezus. Evenzo gaat Psalm 35:19 en psalm 69:4 contextueel gezien niet over Jezus.