Home / Authenticiteit van de Bijbel / Schreef “John the Apostel” het geschrift van Johannes?

Schreef “John the Apostel” het geschrift van Johannes?

Volgens irenaeus van lyon (180) leefde john the apostel in zijn eindfase van zijn leven in Ephesus.

Zoals geza vermes wordt deze traditie die door van Lyon wordt overgeleverd nergens in het Nieuwe Testament bevestigd. Sterker nog volgens Paulus en de handelingen van de apostelen was john the apostel, bezig met het evangeliseren van Samarra. En was hij 1 van de drie pilaren van de kerk in Jeruzalem.

Het tweede bewijs dat John the apostel niet heeft geleefd in Ephesus of daar zijn gospel heeft geschreven komt van Ignatius die zijn brief aan de Ephesians (inwoners van Ephesus) in chapter 7 de bewoners van Ephesus identificeert als de ‘the people of Paul’. Terwijl Paul slechts 2 jaar heeft geleefd in Ephesus volgens de handelingen (19:10) voor zijn laatste aankomt in Jeruzalem.

Het derde bewijs zoals geza vermes deze citeert wordt John the son of zebedeus door de hogepriester Caiaphas en Annas ‘illiterate’ (agrammatos) en common (idiotes) persoon genoemd (handeligen 4:13). Een illiterate person is niet in staat om the gospel of john te schrijven.

Het vierde bewijs de auteur is niet john the apostel maar hoogstwaarschijnlijk john the elder die jezus as nooit heeft gezien. Volgens Papias heeft hij gehoord over Jezus.

Het vijfde bewijs zoals geza vermes dit zegt is chapter 21 geen onderdeel van the gospel of john maar een latere toevoeging. (1)

Het zesde bewijs is het feit dat Polycarp een student zou zijn van John the Apostel maar in zijn brieven maakt Polycarp geen enkele verwijzing naar hem. Ook niet in zijn weerleggingen tegen opponenten.

(1) voor alle bewijsvoering van Geza Vermes, christian beginnings, 117-118.