Home / Islam en de benadering van de evangelisten / Opheldering over de Zwarte Steen naast de Ka’ba

Opheldering over de Zwarte Steen naast de Ka’ba


Volgens een deel van de christenen is de steen naast de Ka’ba een teken van afgoderij. Alhoewel het eigenlijk niet de moeite waard is om een dergelijk drogreden te beantwoorden zal ik het alsnog wel doen, om te laten zien hoe kansloos de christenen zijn in hun pogingen om moslims te weerleggen.

Ten eerste is de steen slechts een steen, zoals kalief Umar in een authentieke overlevering aangeeft. Het is niet meer dan een steen. Het brengt geen voor of nadelen zoals Umar ibn Khattab het verwoordt. Als het zoenen of aanraken van een steen afgoderij zou zijn, dan is het zoenen van je moeder, vrouw of je vader ook afgoderij gezien het feit dat ook dat is toegestaan.

Ten tweede kennen bepaalde stenen ook in het Oude Testament een aparte plek. Zodoende zien we regelmatig op tv dat een jood de klaagmuur aanraakt of zoent, tevens zien we dat bepaalde stenen als herdenking gelden binnen de OT.
Zo waren er 12 stenen die als herdenking golden dat de joden door de Jordaan trokken, waarbij God, het water heeft drooggelegd. De 12 stenen dienden als herdenking dat God een dergelijk wonder heeft gecreëerd voor de Israelieten. Deze stenen waren verzameld en zouden dienen als herdenking voor de kinderen. (2)

Tevens lezen we in 1 samuel 7 het volgende;

“Samuël nu nam een steen, en stelde dien tussen Mizpa en tussen Sen, en hij noemde diens naam Eben-haezer; en hij zeide: Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen.”

Alweer wordt een steen door een profeet als herdenking neergezet.

 

Daarnaast lezen we dat een steen zal getuigen. Dit lezen we in Jozua;

27En Jozua zeide tot het gehele volk: Zie, deze steen zal tegen ons tot getuige zijn, want hij heeft al de woorden des Heren gehoord, die Hij tot ons gesproken heeft. Daarom zal hij tot getuige tegen u zijn, opdat gij uw God niet verloochent.

 

Ook staat het volgende in het Bijbelgeschrift Genesis, hoofdstuk 28; “18 De volgende ochtend vroeg nam Jakob de steen die als kussen onder zijn hoofd had gelegen. Hij zette die overeind, als een teken van wat er gebeurd was. Ook goot hij er olijf-olie overheen. 19 En hij noemde die plaats Bet-El (= ‘huis van God’). Maar daarvóór heette die stad Luz.”.

Ten slotte willen we de christenen vragen alvorens ze met een dergelijke drogreden aankomen om op z’n minst zo oprecht te zijn als de Rabbijn Maimonides (1135-1204) die het volgende zegt; “de moslims zijn pure monotheisten, de Ka’ba, de pelgrimstocht zijn geen tekenen van afgoderij, ze dienen enkel als volledige onderwerping van de enige God’. (3)

 

 

 

(1). Tecrid-i sarih, VI, 108-109.
(2);
Jozua 4; 7dan zult gij tot hen zeggen: Dat de wateren van de Jordaan afgesneden werden voor de ark van het verbond des Heren; toen deze door de Jordaan trok, werden de wateren van de Jordaan afgesneden; daarom zullen deze stenen voor de Israëlieten tot een gedenkteken zijn voor altoos.

20Die twaalf stenen, welke men uit de Jordaan genomen had, richtte Jozua te Gilgal op. 21En hij zeide tot de Israëlieten: Wanneer uw kinderen later hun vaders vragen: Wat betekenen deze stenen? 22dan zult gij uw kinderen aldus inlichten: Op het droge is Israël hier door de Jordaan getrokken, 23omdat de Here, uw God, de wateren van de Jordaan voor u heeft doen opdrogen, totdat gij erdoor getrokken waart, zoals de Here, uw God, gedaan heeft met de Schelfzee, die Hij voor ons heeft doen opdrogen, totdat wij erdoor getrokken waren, 24opdat alle volken der aarde zouden weten, dat de hand des Herensterk is, en zij de Here, uw God, al de dagen zouden vrezen.

(3)Vertaald en samengevat, de gehele artikel kunnen jullie lezen op de volgende link; http://www.kaltoft.me/islam-writings-maimonides/