zondag , 22 september 2019
Home » Authenticiteit van de Bijbel » Schreef Mozes (vrede zij hem) de huidige Thora, deel 2?

Schreef Mozes (vrede zij hem) de huidige Thora, deel 2?

“Genesis 36;31 En dit zijn koningen, die geregeerd hebben in het land Edom, eer een koning regeerde over de kinderen Israëls.

De Rabbijn Isaac ibn Yahsush geeft aan dat dit vers een toevoeging is. (1)

Dit is tevens de mening van de viertiende eeuwse geleerde Bonfils, hij geeft aan dat de toevoegingen zijn aangebracht na de dood van Mozes door een andere profeet. (2)

Adam Clarke zegt in zijn eerste volume van zijn commentaar het volgende; ” ik ben er bijna zeker van dat deze vers tot aan vers 39 een latere toevoeging is”. Tevens geeft hij aan dat andere interpretaties in zijn optiek niet bevredigend zijn.

In de Pulpit Commetary staat het volgense; “Le Clerc, Bleek, Ewald, Bohlen, en anderen geven aan dat het een toevoeging is aan het geschrift van Mozes. De toevoeging komt uit 1 Chronicles 1:43. Dit is de mening van Dr.Kennicott, Adam Clarke en Lange. (3)

In de tijd van Mozes (vrede zij met hem) bestond er geen koning van Israel, dus hoe kan Mozes (vrede zij met hem) deze woorden gesproken hebben? Daarnaast zien we dat dit vers op precies dezelfde manier voorkomt in het boek 1 Kronieken. Geleerden als Adam Clarke zijn als gevolg daarvan van mening dat het de fout van een kopiist is die dacht dat het deel uitmaakt van de oorspronkelijke tekst.

 

 

(1) Richard Elliot Friedman, who wrote the Bible, 19.

(2) Ibidem.

(3) http://biblehub.com/genesis/36-31.htm

Check Also

index

Drie sterke punten in debat met Evangelisten

Punt 1; Welke Pentateuch is authentiek en geïnspireerd? De Hebreeuwse Pentateuch, De Griekse vertaling, of …