Home / Islam en de benadering van de evangelisten / De claim dat bepaalde namen of gebeurtenissen uit de Koran niet teruggevonden kunnen worden in de Bijbel?

De claim dat bepaalde namen of gebeurtenissen uit de Koran niet teruggevonden kunnen worden in de Bijbel?

De evangelisten claimen dat er bepaalde namen of gebeurtenissen die worden beschreven in de Koran niet in het Oude en Nieuwe Testament staan.

Het is echter duidelijk dat niet alle gebeurtenissen in deze boeken staan.

We lezen bijvoorbeeld in de brief van Paulus 2: Timothy 3:8 dat hij twee namen noemt, Jannes en Jambres, die niet teruggevonden kunnen worden in het Oude Testament. Paulus schrijft in Timothy dat de twee zich hebben verzet tegen Mozes. Deze twee namen worden echter niet genoemd in het OT.

Volgens kerkvader Theodoret kwamen deze namen voor in niet-geschreven orale bronnen. (1) Daarnaast zijn er genoeg boeken waarin het OT naar refereert verloren gegaan. Adam Clarke noemt in zijn Bijbel exegese verschillende boeken waarnaar wordt verwezen die echter verloren zijn gegaan. Een goed voorbeeld hiervan is het boek ’the visions of Iddo the Seer” waarnaar verwezen wordt in 2 Chronicles 9:29. (2)

De claim van de evangelisten valt dan ook niet serieus te nemen.

 

 

 

(1) http://biblehub.com/commentaries/2_timothy/3-8.htm

Cambridge Bible: “He could not have derived his information from St Paul. There must have been an oral tradition or a lost book of Israelitish early history. Mr Poole (Art. Dict. Bib. from which this account is mainly taken) inclines to the latter supposition as more likely to preserve the exact names”.

(2) Zie voor meer voorbeelden van dergelijke verloren boeken; Rahmetullah Karanwi, izhar ul haqq, part 3, 3-131.