Home / Authenticiteit van de Bijbel / De authenticiteit van het Bijbelgeschrift Marcus

De authenticiteit van het Bijbelgeschrift Marcus

In het Bijbelgeschrift Marcus komen we enkele overleveringen tegen die indruisen tegen de islamitische opvatting over Jezus.

Er wordt in Marcus 9:7 overgeleverd dat er een stem vanuit een wolk sprak en dat de stem het volgende zei; “dit is mijn zoon, van wie ik heel erg houd, dus hoort hem”. Daarnaast lezen we in Marcus dat Jezus zal overlijden en dat hij de derde dag zal opstaan. Tevens levert Marcus over dat Jezus riep; “God waarom heeft u mij verlaten” en dat hij hierna stierf aan het kruis.

Het Bijbelgeschrift van Marcus kunnen wij onderverdelen in 105 overleveringen. Als wij deze overleveringen gaan toetsen aan de hand van de islamitische verifieer methode (jarh ve tadeel) dan kunnen we tot de volgende conclusie komen; deze overleveringen zijn grotendeels verzonnen!

Volgens ons zou Jezus nooit roepen; “God waarom heeft u mij verlaten”.

Ten eerste geeft Marcus geen enkele vorm van Sanad over deze overlevering.

Daarnaast is dit in contradictie met een overlevering uit Johannes (14:1) waarin Jezus zegt; “wees niet ongerust maar vetrouw in God en in mij”. Terwijl Jezus hier juist pleit voor vertrouwen in God, lijkt hij in Marcus zijn vertrouwen op te geven. Deze overlevering in Marcus is ook in contradictie met de opvatting dat de profeten van God niet te evenaren zijn in standvastigheid, daden en geloof in God. Al deze eigenschappen worden teniet gedaan doordat Jezus hier zich hardop afvraagt waarom God hem heeft verlaten. Terwijl hij als geen ander weet dat God de mens proeft, toetst en test. Al met al kunnen we tot de conclusie komen op basis van de ‘matn’ kritiek dat dit een verzonnen overlevering is. Los van het feit dat het geen sanad heeft.

Daarnaast hebben we geen keten vanaf Marcus dus wie van zijn leerlingen hebben dit overgeleverd? Wie van zijn leerlingen bevestigen dat deze woorden zijn opgetekend door Marcus?

Evenzo hebben we geen duidelijk beeld wie Marcus is; was hij betrouwbaar, vergeetachtig of wat was zijn relatie met Petrus, wat hebben de overige leerlingen van Petrus gezegd over hem? Was hij een belangrijke leerling of een doorsnee leerling. Gezien het feit dat deze informatie ontbreekt, maakt dit hem een ‘mechul’ overleveraar, dat houdt volgens de islamitische oesoel (methode) in dat hij onbetrouwbaar is.

Daarnaast lezen we in Marcus dat de leerling van Jezus niet altijd begrepen wat hij bedoelde. In Marcus 6:52 lezen we het volgende; “toch hadden ze nog steeds niet begrepen wie Jezus was. Ze konden het gewoon niet begrijpen”.

Verder lezen we in Marcus 9:32 dat Jezus uit de dood zou opstaan, maar dat de discipelen niet begrepen wat hij hiermee bedoelde en dat ze geen opheldering durfden te vragen.

In navolging hiervan lezen we meerdere malen in Marcus dat de discipelen hem niet begrepen en geen verdere vragen erover wilden stellen.

In Marcus 4;41 lezen we het volgende; “ze waren geschokt en zeiden tegen elkaar; wie is hij toch? Zelfs de wind en het water gehoorzamen hem”.

In Marcus 6:52 lezen we het volgende; “de leerlingen waren geschokt en verbaasd. Want ook al hadden ze gezien wat er met de broden gebeurde, toch hadden ze niet begrepen wie Jezus was. Ze konden het gewoon niet begrijpen”.

Een geschrift met dergelijke overleveringen die door een enkeling wordt overgeleverd, kan nooit als grondslag dienen voor de fundamenten van de geloofsleer.

Concluderend kunnen we het volgende noteren;

  1. Het geschrift heeft geen enkele vorm van Sanad (keten van overleveraars).
  2. In het geschrift vinden we overleveringen dat de metgezellen van Jezus, verbaasd, gechoqueerd waren over zijn daden. Tevens begrepen ze niet wie hij daadwerkelijk was. Evenwel begrepen ze de verhalen van Jezus niet helemaal. Dit geschrift kan in islamitisch opzicht dan ook nooit als grondslag dienen voor de geloofsleer van Jezus. Het is een overlevering van een enkeling (ahaad).
  3. De matn (inhoud en de interpretatie ervan) van de tekst is ook niet betrouwbaar. Waarom zegt Jezus dat God hem heeft verlaten? Waarom levert Matteus en Lucas bepaalde verhalen op een andere manier over? In Marcus 15;39 lezen we dat Marcus spreekt over de zoon van God, Lucas levert dit echter over zonder erop te wijzen dat Jezus de zoon van God is, hierin wordt gesproken dat “deze man slechts onschuldig was”. Als gevolg hiervan zijn deze overleveringen in islamitisch opzicht onbetrouwbaar en worden ze verworpen.